Kedves Látogatónk! Szolgáltatásunk színvonalának biztosítása érdekében a weboldalunkon adattárolásra alkalmas, ún. sütiket (cookie-t) használunk.További információk

IPU Magyarország Kft.

H-1118 Budapest, Sasadi út 66.

Tel:

(06-1) 206-1989

 

(06-1) 206-1990

Fax:

(06-1) 206-2004

E-mail:

RMA Polietilén gömbcsap

RMA Polietilén gömbcsap

HKSF-PE típusú PN 10 nyomásfokozatú KPE gömbcsap

A HKSF-PE típusú gömbcsap lehetővé teszi, hogy egy PN 10 nyomásfokozatú ellátóhálózatot DA 200 méretig az elzárószerelvénnyel együtt kompletten, hegesztve, PE-HD anyagból lehessen fektetni.

Ezáltal elmaradnak a költséges szigetelési munkák. Ez a gömbcsap egy homogén, korróziómentes földbe fektetett berendezés, amelynek élettartama magasabb, mint a csővezetéké.

A számos kísérletsorozattal kifejlesztett szerkezeti kialakítású gömbcsap kitűnik hosszirányú terhelhetőségével, tömörséggel és alakváltozással szembeni szilárdsággal. A ház gömbformája lehetővé teszi minden fellépő külső erő felvételét anélkül, hogy ez működőképességét befolyásolná.

A HKSF-PE gömbcsap sima belső kialakítása következtében igen kis nyomásveszteség adódik optimális áramlási sebesség mellett. A résmentes belső felület nem teszi lehetővé a lerakódásokat és biztosítja a szerelvény problémamentes működtetését többéves üzem után is.

A gömbcsap belsejében nincs semmiféle fém, ami korrodálódhatna a gáz nedvességtartalmának és kéntartalmának hatására így működőképessége korlátlan ideig megmarad.

A robusztus, nagyszilárdságú gömbcsap rendkívül nagy nyomásállóságú. Laborkísérletek során tokos hegesztéssel együtt vízfürdőben 24 bar mellett is teljesen tömör, megfelel a szabványelőírásoknak, a késleltetett repesztővizsgálat során 40 bar nyomásnál tönkrement a hozzáhegesztett csődarab, de sem a gömbcsap, sem a tokoshegesztés nem sérült meg.

A HKSF-PE gömbcsapok szerkezetük alapján csekély működtetőnyomatékot igényelnek. A záróelem tömítése olyan formájú, hogy hosszantartó használat után sem tud beragadni. Ezt egy speciális, profilos, elasztomergyűrű mandzsettával érjük el, amely viszonylag kis felfekvő felülettel és nagy felületi nyomással rendelkezik.

A zárógömb a nyit «zár működtetés folyamán nem változtatja centrikus helyzetét, nem úszógömb, ezért nem tud zárt helyzetben beszorulni, a záró és a nyitó nyomatékigény gyakorlatilag azonos, és messze a megengedett értékek alatt van. 22 oC mellett DN 180 gömbcsapnál sem éri el a 30 Nm értéket.

A gömbcsap szállítható asszimetrikus 1 m hosszú PE vagy teleszkópos horganyzott acél hatszögszelvényű szárhosszabbítóval, a csapkulcshoz alkalmas kezelőfejjel.

A működtetőfej kettős ütközői illesztetten vannak a házba süllyesztve és nagy forgatónyomatékokat viselnek el, a csapház deformációja nélkül. Az elviselt forgatónyomaték lényegesen nagyobb, mint amit a szabvány megenged, egy DN 150-es gömbcsap esetében pl. 500 Nm. Ezáltal a gömbcsap kapcsolótengelyét nem terheli a nyitás-zárásnál előforduló túlhúzásból származó nyomaték. A nyomatékot a szárhosszabbító és a működtetőfej közvetlenül a háznak adja át. A szárhosszabbítót lehúzás, lecsúszás ellen egy rozsdamentes acél rugós biztosító védi.

Az RMA HKSF-PE gömbcsapokat komplett készletként szállítjuk, amely az alábbiakból áll:

- gömbcsap

- 14, ill. 27/32 méretű - csapkulcshoz alkalmas kezelőfej

- 1000 mm hosszú asszimetrikus hatszögszelvényü KPE szárhosszabbító, vagy

- horganyzott acél teleszkópos működtető szár 0,6 – 1,0 m vagy 0,8 – 1,3 m állítási lehetőséggel

- külső PVC védőcső.

Külön beépítési előírás a stabil szerkezet következtében nem szükséges.

A HKSF-PE típusú RMA gömbcsapok abszolut karbantartásmentesek.

A konstrukció jellegzetességei:A ház és a hegeszvégek anyaga KPE (PE 100), a csapkulcshoz alkalmas kezelőfej anyaga a KPE szárhosszabbítónál üvegszál erősítésű Keripol, a teleszkópos szárhosszabbítónál acél, a kapcsolótengely anyaga Hostaform (POM), a golyó anyaga Hostaform (POM), a tömítések anyaga bármely gáznak ellenálló Perbunan, a nyomásfokozat PN 10, a védőcső anyaga PVC:

A felhasznált KPE (PE 100) jellemzői megfelelnek a magyar szabványban előírtaknak, ezáltal a gömbcsapok kifogástalanul hegeszthetők az MSZ 7908/1-84 szerinti csövekhez tokos, elektrofittinges, DA110 mm átmérőnél és felette automatikus tompa hegesztéssel is.

Akna nélkül telepíthetők közvetlenül földbe.

A gömbcsapok megfelelnek az MSz 7908-2:1984 szabvány szerinti késleltetett, és azonnali repesztő-vizsgálati előírásoknak is.

Engedélyezések:DVGW, Gaz de France, ÖVGW, Ásványolaj- és Gázipari Intézet Krakkó/Lengyelország, stb.

ÁEEF engedély száma: 13344-Be / 1993

MBH engedély száma: 1084/2003.

ÉMI-TÜV Bayern szakértői vélemény száma:M-134-1995.